Sonntag, 9. Juni 2013

Kesäpäivä siirtolapuutarhassa

Suomen Wikipedia -sivuston siirtolapuutarhoista kertovassa artikkelissa on esimerkkinä kuva saksalaisesta siirtolapuutarhasta. Siirtolapuutarhaidea on nimittäin lähtöisin Saksasta, jossa siirtolapuutarhat alunperin perustettiin työväestön moraalin ja ruumiinkunnon kohentamiseksi.

Ainakin oma moraalini ja ruuminkuntoni koheni kohisten kun eilen sain tankata aurinkoa ystävieni siirtolapuutarhassa. Moraali saneli, että emme saa häiritä naapuripalstan pariskuntaa äänekkäällä rikkaruohon katkeamisäänellä, joten piti ottaa lusikka kauniiseen käteen ja asettua lukemaan aikakauslehtiä hiljaiseen aurinkotuoliin. Vähän melua piti kuohuviinipullo, joka illemmalla makkaroiden sihistessä taustalla poksahti. Tällä ravinnolla, sekä laittamalla aurinkorasvaa ja tuottamalla urakalla D-vitamiinia, pidimme hyvää huolta ruumiinkunnosta.



Auringonottoa. Huom. punaisen mökin ovenpielessä oleva valpas vahtiorava.


Vahtiorava lähikuvassa. Ystäväni isä huoltaa työkseen leikkikenttiä ja huoltotöiden yhteydessä olisi tämä orava joutunut osana erästä purkuun tuomittua kiipeiltytelinettä roskalavalle. Hänet pelastettiin ja näin orava päätyi uuden maalikerroksen kautta puutarhaan.

Wikipedia kertoo, että siirtolapuutarhat ovat kuin "maalaiskyliä kaupungin kupeessa". Tämä on mielestäni todella osuva kuvaus. Vieraillessani ystävieni puutarhassa minusta tuntuu aina siltä kuin palaisin lapsuuteni kotikylään, tulee taas peruskoululaisen kesälomaolo, marjanpoimintamodus, teini-ikäisen huoleton kesäfiilis.



Maalaisromantiikka mustavalkoperiaatteella.

Polku portilta puutarhaan johtaa suoraan punaiselle mökille

Palstan erottaa muista puutarhapalstoista pensasaita ja portti, sekin on maalattu punaiseksi

Kasvimaa auringon paahteessa. Vain sipulit ja mansikat ovat jo näkyvästi tekemässä tuloaan, porkkanan, perunan  ja kurpitsojen taimet uinuvat vielä.

Ystäväni maalasi ja kunnosti vanhan kottikärryn kukkaistutukseksi. Söpö!



Koska siirtolapuutarhassa ei ole jäteveden poistoa ja juokseva vesi on vain kastelua varten, ja kun puskapissitkin ovat hankalia naapuruston takia, keksi ystäväni tämän vessainnovaation: tuoliin on sahattu reikä, ämpäri on vuorattu muovipussilla ja sisältää kissanhiekkaa! Toimii erinomaisesti, kuin oikea vessa (tosin ei tarkoitettu sille isommalle asialle).

Siirtolapuutarhapalstat vuokrataan yleensä kaupungilta ja palstat ovat samojen ihmisien omistuksessa yleensä vuosikymmenet. Palstoille saa rakentaa pienehkön mökin, joka toimii kalustevajana ja kesämökkinä. Ystäväni isovanhemmat ehtivät hoitaa palstaansa kolmetoista vuotta kunnes kolme vuotta sitten antoivat vuokrasopimuksen eteenpäin nuoremmalle polvelle. Ja näin tämä nykypäivän työväestö siis pääsee kohottamaan moraaliaan ja ruumiinkuntoaan kuin ensimmäiset siirtolapuutarhurit konsanaan kaksisataa vuotta sitten. Nytkin on ihan mahottoman moraalinen raparperikakku uunissa, joka sen valmistuttua otetaan mukaan ja tuhotaan ruumiinkuntoa silmällä pitäen ystävien kanssa heidän puutarhassaan.








6 Kommentare:

  1. Iiihaaanaaa! Ruumiinkunto ja moraali vahvistuvat juuri tuollaisesta ahkerasta aurinkotuolissa istuskelusta ja reippaasta grillauksesta. Vahtiorava vartioi haukkana (hih), että jokainen siirtopuutarha-asukki valmistaa tarpeeksi D-vitamiinia varastoon talven varalle. Onko muuten tuolla mökkialueella sitten jotkut yhteiset wc-tilat, vai miten toimitaan isomman hädän sattuessa?

    Sis

    AntwortenLöschen
  2. Tällaisia ruumiinkunnon ja moraalin kohotuspaikkoja maailma tarvitsisi lisää, uskon, että maailma olisi paljon parempi paikka jos näitä olisi kaikille halukkaille.
    Kiva idea kirjoittaa kiviin puutarhakasvien nimet.
    Vahtiorava on mahtava. Kiva, että hänet pelastettiin.

    AntwortenLöschen
  3. Vartio-orava on ehdottoman välttämätön kapistus tuollaisessa täydellisessä mökki-idyllissä. se on tuhat kertaa parempi vartija kuin esimerkiksi puutarhatonttu.

    Ava

    AntwortenLöschen
  4. Sis: Vahtioravassa onkin ehkä tiettyä haukkamaisuutta, sillä on niin valppaan oloiset silmät. Ainakaan tällä kyseisellä puutarha-alueella ei ole yleisiä WC-tiloja, lähin varsinainen vessa on n. 500 metrin päässä huoltoasemalla. Joillakin siirtolapuutarhureilla on kuulema myös kemiallinen ulkovessa käytössä, samanlainen kuin esim. asuntoautoissa.

    Anonyymi: Veit jalat suustani :) Tällaisia arkipäivän keitaita tarvitaan ehdottomasti, olisi hienoa jos niitä olisi kaikille halukkaille. Kivet nimilappuina näin muuten myös yksissä kesähäissä paikkakortteina ja kasvimaallakin niitä voi käyttää kauniina etiketteinä.

    Ava: Juuri näin! Tuon vartio-oravan voi kuvitella purevan hiippailijaa pohkeeseen, mutta puutarhatontut ovat luonteeltaan selvästi ei-purevaa sorttia.

    AntwortenLöschen
  5. Minunkin mielestä nuo nimikivet ovat hieno idea. Vahtioravasta en oikein tiedä, kun ne pikku söpöläiset ovat oikeita riiviöitä tuhoamaan talojen tiivistevilloja ja vievät kyllä linnunmunat ja poikasetkin pesistä. Orava on mielestäni kummallinen eläin: näyttää niin söpöltä ja leikkisältä mutta on oikelta luonnoltaan täysi petoeläin!
    Miten suuri ystäväsi siirtolapuutarhan tontti on? Entä miten ison mökin sinne saa rakentaa? Onko palstojen pitäjillä käytössään kenties yhteiset pesu- ja toalettitilat? Saako siirtolamökissä olla jokin tulisija, esim. takka ja puuhella?

    Dr. T

    AntwortenLöschen
  6. Siirtolapuutarhat ovat ihania! Niistä tulee mieleeni erityisesti kesä ja syksy 2006, jolloin S oli vauva. Hänhän nukkui päiväuniaan vain liikkuvissa vaunuissa, joten silloin tuli käveltyä kilometri jos toinenkin. Ilpoisten siirtolapuutarha oli siinä meidän vieressä, ja usein kävelin sitä ristiin rastiin. Ihmettelin aina miten turkulaiset ihmiset muuttuvat siellä iloisiksi, ystävällisiksi, puheliaiksi, hymyileviksi... Siellä väsyneenä kävellessä sielu sai levätä, kun sai katsella kauniisti laitettuja puutarhoja.

    AntwortenLöschen

Kiva kun kommentoit!