Samstag, 18. Mai 2013

Euroviisut

Tänä iltana Saksan aikaa klo 21 lähtee käyntiin Euroviisujen tämänvuotinen finaali. Minä olen pitkän kaavan euroviisujen katsoja. Lapsesta alkaen olen ollut osa kotikatsomoa, yhdessä me tuomaroimme kappaleita, kommentoimme esiintyjiä ja teimme omia ranking- tai veikkauslistoja. Ennen vanhaan äänitimme viisut vielä VHS-kasetillekin ja minä katsoin vielä viisuillan jälkeenkin omia suosikkeja tai hienoa väliaikaesitystä videolta.

Täällä Saksassa asuessa olen jatkanut Euroviisujen seuraamisen perinettä katsomalla sen joka vuosi täkäläisen Ylen TV-kanavasta. Kommentointi on tietenkin saksaksi ja saksalaisesta perspektiivistä, eli kun tulee Saksan vuoro esiintyä niin kommentaattorin jännitys on korkeimmillaan. Minä seuraan Euroviisuja Saksassa selkeästi suomalaisena, koska Suomen kappale tuntuu siltä "meidän kappaleelta". Viisujen seuraaminen kävisikin kaikille Euroopassa kotonaan oleville maastamuuttaneille pikatestinä sille, että minkämaalaiseksi itsensä tuntee. Kumman maan biisi edustaa sinua? Tai kuten esimerkiksi Suomen kohdalla usein saattaaisi itseltään kysyä: kumman maan biisi hävettää enemmän?

Euroviisuja ei kutsuta Saksassa millään saksalaisella versiolla sanasta "Euroviisut". Täällä ei ole Eurowischuja eikä Eurovision Song Contest vaan jostain syystä saksalaiset kutsuvat tätä häppeninkiä sen ranskalaisella nimellä Grand Prix (lue: groon prii). Viisut ovat täällä mediassa ja ihmisten mielissä esillä suurin piirtein saman verran kuin Suomessakin. Kolme vuotta sitten Euroviisut olivat esillä normaalia näkyvämmin kun saksalaisen mediamoguulin juontamassa ohjelmassa Saksan edustaja valittiin castingshow -periaatteella. Silloin voittajaksi valikoitui Lena, joka tiettävästi meni ja voitti ei vain castingshowta vaan koko Euroviisut. Lena on muuten sen jälkeen jatkanut Saksassa suosittuna laulajana, levyttänyt muutaman levyn ja edelleen hänen musiikkinsa soi täällä radiossa, viimeksi kuulin Lenaa kauppareissulla (onneksi enää ei soi se Satellite -biisi, joka tuli voittovuonna jo niiiiin korvista ulos!).

Muutaman kerran, ja kun sanon muutaman tarkoitan kaksikymmentä, minua on Saksassa puhuteltu Suomen viisuvoiton ja Lordin tiimoilta tyyliin "ai sä tulet Suomesta, Lordi!". Tällä hirviörokkarilla on varmaan oma markinnarakonsa, mutta oma mielipiteeni on, että en haluaisi minua liitettävän tähän huttumuusikkoon ja että se ei ole Suomelle eduksi, jos saksalaiselle tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen rupinen hirviö. Lordi lienee taitava maskien luoja, mutta ei sitä kyllä voi musiikiksi kutsua. Siksi sanonkin yleensä vastauksena lordikommentteihin, että kun Lordi voitti Euroviisut niin harkitsin vakavasti vaihtoa Saksan kansalaiseksi :)

Viisuillan valmistelut ovat käynnissä, mies tuli juuri kaupasta ja toi puuttuvan elementin meidän illallisestamme: tacot! Hetkenä minä hyvänsä soi ovikello, odotamme kahta ystävää kotikatsomoa täydentämään ja ruoanlaiton jälkeen asetumme viinipullon kanssa kisatunnelmiin. Ja kuten muinakin vuosina, tänäkin vuonna tekstiviestiyhteys alkuperäiseen kisakatsomoon välillä Suomi-Saksa käynee kuumana!






7 Kommentare:

  1. Täällä kotimaan kisakatsomo virittäytyy samalle kanavalle.
    VE

    AntwortenLöschen
  2. Olen Dr. Gutwillin kanssa tismalleen samaa mieltä Lordista. Se oli karmeaa musiikkia. En käsitä, kuinka kukaan täysjärkinen on voinut äänestää sen voittajaksi. Ja sitäpaitsi viisuvoitto tulee kalliiksi voittajamaalle. Aionpa minäkin istahtaa viisujen äärelle, kun illan ensimmäinen ruotsalaislähetys oli Sverige-Finland jääkiekko-ottelu, jonka voittaja pääsi finaaliin. Yllätys, yllätys: Ruotsi voitti Suomen. Pakko siis ottaa revanssi viisujen avulla!

    Dr. T

    AntwortenLöschen
  3. Olen varmaan maailmanluokan tylsimys, mutta en ole katsonut euroviisuja enää vuosiin. En kestä esim sitä hypetystä, että suomi voittaa jee jee ja sitten jäädään hännille, kuten kävi tänä vuonnakin. Varmaan joka maassa on sama hypetys, mutta se tuntuu silti niiiiin tyhmältä. Mutta kuten sanoin olen tylsimys ainakin tässä suhteessa. Silti saatan elämässä innostua muista aika lapsellisistakin asioista.

    Ava


    Ava

    AntwortenLöschen
  4. Yleensä minäkin seuraan tiiviisti Euroviisuja kotikatsomosta, mutta tänä vuona olin mökillä ja näin vain Suomen esityksen ja pisteidenlaskun lopun erittäin särisevästä televisiosta. Minäkään en meinannut uskoa aikoinaan, että Lordi tosiaan voitti viisut. Se oli vähän kuin huono vitsi. Mutta itse Euroviisut sen sijaan! Ah, mitä viihdettä. Erityisesti mieleeni on painunut eräs Saksan esitys, jossa keltaiseen kokohaalaariin pukeutunut mies kiljui alkuspiikit ja itse laulu meni suunnilleen näin: Wadde hadde dudde da? Eli tätä samaa lausetta toiseltiin. Esittäjä oli legendaarinen Stefan Raab. Silloin en tietenkään vielä tiennyt, millainen multitalentti kyseinen herra on. :)

    Sis

    AntwortenLöschen
  5. Täytyy sanoa, että Suomen kappale oli niin tyhjänpäiväinen kuin vain voi olla. Ja mikä outo teksti - vai oliko teksti kenties tarkoitettu satiiriksi? Kuinka kukaan täysjärkinen kehtaa mennä muka ihan tosimielellä laulamaan tuollaisen tyhmän kappaleen, en ymmärrä. En sitten jaksanutkaan katsoa kuin neljä ekaa laulua, joista siis Suomen kappale oli se neljäs.

    Dr. T

    AntwortenLöschen
  6. Euroviisut! Vuoden kohokohta! Oma suosikkini oli Azerbaijan. Kiva kappale, upea tanssi! Mutta parasta Euroviisua oli silloin kun siellä oli live orkesteri ja kaikki lauloivat omalla kielellään. Nyt lähes kaikki laulut muistuttavat toisiaan. Mutta täytyy ne silti katsoa ja jänittää! (ei tosin Suomen "menestystä").

    L

    AntwortenLöschen
  7. VE: Kotimaan kisakatsomo sai nauttia suomenkielisestä suorasta kommennoinnista, olisi ollut kiva kuulla se täälläkin!

    Dr.T: No voi, ensin Suomi jäi ottelussa kakkoseksi ja sitten vielä Suomen viisuesitys katkaisi kamelin selän! Ehkä paremmalla onnella sitten ensi vuonna kotikatsomoon tai jo päätös etukäteen olla kokonaan katsomatta että ei ala ärsyttämään. Kun nimittäin pahoin pelkään, että kyse ei ollut satiirista...

    Ava: Et suinkaan ole tylsimys jos sanot kiitos ei hypetykselle ja vältät viisujen katsomista :) Minäkään en lähde mukaan mihinkään hypetykseen, vaikka viisuja katsonkin. Seuraan euroviisuja ihan viihdemielellä mielenkiintoisena häppeninkinä, sama se kuka voittaa.

    Sis: Legendaarinen Stefan Raab on tosiaan jäänyt hyvin mieleen! Hän siis muuten "löysi" Lenan tuottamassaan ja juontamassaan castingohjelmassa ja kirjoitti Lenalle myöskin biisejä, ehkä jopa sen voittajabiisinkin. Waddehaddeduddeda - tyyppi on tosiaan monilahjakas ja varmaan myös multimiljonääri.

    L: Minustakin tanssi oli hieno, miten se tyyppi oikein pystyi kiipeilemään siellä suht pienessä lasikuutiossa. Huomasitko muuten, että moni tanssiesitys oli tänä vuonna panostanut sellaiseen koreografiaan, että tanssijat seisovat jonossa laulajan takana ja vain kädet näkyvät sieltä takaa. Mäkin haluan orkesterin takaisin, nyt on tosiaan pelkkiä poppiesityksiä ja pakolliset balladit!!

    AntwortenLöschen

Kiva kun kommentoit!