Freitag, 2. Mai 2014

Orvokkini, tummasilmä

Orvokki, Violet, Viola - kaunis naisen etunimi, kaunis väri. Ja väri jota ei löydy minun elämästäni mistään. Siis jos ei sattumatuotteita lasketa, kuten esimerkiksi vanhemmiltani ensimmäistä omaa asuntoani varten saatuja kahta lautasta, jotka he silloin poistivat omasta käytöstään. 


Värinä pidän violetista enemmän kuin esimerkiksi keltaisesta ja silti keltaista on päätynyt kotiini väripilkuiksi muutamien hankintojen kautta, kun taas vasrsinaista violettia värihankintaa en ole ilmeisesti tainnut tehdä koskaan. On se nimittäin aika laiha saalis, että tämän postauksen kuvia varten minun piti loppujen lopuksi ottaa kuva esim. lenkkitossujen sisäpuolesta. 



Violetti ei ole helppo väri, siitä on vaikea saada otetta. Luulen, että pidän monia sellaisia asioita punaisen tai sinisen sävyinä, jotka väriopillisesti ehkä ovatkin violetin sävyjä. Esimerkiksi nuo ylhäällä näkyvät lenkkikengän nauhat, ne ovat pinkit. Onko tuo pinkki punaisen vai violetin värin edustaja? Minusta ne ovat punaista.

Lilaan kääritty aarre: Friends -sarjan kymmenen tuotantokauden DVD -boksi.

Vaikka olen violetin suuri ihailija, se menee siis minun ohitseni sekä havainnoinnin asteella että myös ostopäätösten kohdalla. En ole kulutusasiantuntija tai markkina-analysti, mutta voisiko olla, että violetti on niin omaperäinen väri ettei sitä usein edes ole saatavilla kaupoissa.     

Lila kukkapurkki tuli kukkasen mukana taloon. Ja muuten taas tuli esimerkki siitä, miten bloggaus voi kaunistaa kotia, sillä en ollutkaan huomannut että muovinen kukkapurkki näkyy reunan yli. Kauniinpi olisi, jos se ei näkyisi, eli ryhdynkin kohta ruukutushommiin.

Jos unohdan sen mitä värioppi sanoo violetista ja lähden siitä, miltä violetti minusta tuntuu, on violetti tumma ja syvä väri. Violetti on värillinen musta. Toisaalta myös lila kuuluu violetin spektrumiin ja siinä tuntuukin jo enemmän sitä punaisen ja sinisen välimaastoa, johon tämä väri määritelmänsä mukaan kuuluu. Violetti on aika aikuinen väri ja sen arvokkuus näkyy esimerkiksi pääsiäisen ajan liturgian värinä. Lilaa taas taitaa löytyä aina pikkutyttöjen mekoista vanhan naisen permanenttiin asti.



8 Kommentare:

  1. Hieno määritelmä tuo: violetti on värillinen musta.

    Violetti ei ole suosikkejani, mutta aina jossain löydän sille kaunista käyttöä. Nyt esim. minulla on violetit kankaiset pellavalautasliinat juhlakäytössä. Voit nähdä ne Karkkiksen blogissa pääsiäispostauksessa. Silloin yhdistin violettiin keltaista. Huomenna tulee toiset vieraat ja lautasliinat saavat kaverikseen oransseja ruusuja.

    Vaalea violetti mitä sanon lilaksi ei ole niinkään mieleeni, vaikka muista kyllä yhden lilan juhlaleningin hamasta nuoruudestani.

    Ava

    AntwortenLöschen
  2. Ihastuin Avan lailla lauseeseen "violetti on värillinen musta". On olemassa hieman ikävä adjektiivi "mustasukkainen". Ihan pienestä asti olen tämän adjketiivin kuullessani nähnyt mielssäni ihmisen, jolla on jaloissaan pitkät violetit sukat! Siis mustasukkaisuus-tunnetilaa ilmentää mielstäni parhaiten violetti väri. Jännä juttu. Mutta nyt sain selityksen: violetti on värillinen musta!

    Minulla on jossain vaiheessa ollut paljonkin violetteja vaatteita, mutta violetteja sukkia en kertakaikkiaan pysty laittamaan jalkaani, koska en halua olla mustasukkainen.
    VE

    AntwortenLöschen
  3. Nämä väritutkielmat on ihania! Violetti on yksi lempiväreistäni, ellei peräti ihan suosikki. Ainakin pitkään se oli, mutta nyt tuntuu, että keltainen on kiilaamassa rinnalle. Jännä juttu kuitenkin, että vaikka violetista pidän, sitä ei ihan hirmuisesti kotoa löydy. Ehkä se on niin hallitseva väri, ettei sitä voi liikaa laittaa näkyviin.

    Sis

    AntwortenLöschen
  4. Ava: Bongasin kauniit lautausliinat Karkkiksen blogista, jota seuraan säännöllisesti. Sieltä tämä väri-inspiraatio postauksiin on peräisinkin :) Lila ei ole minunkaan suosikkivärejäni, ehkä se on minun makuuni jotenkin liian haalea.

    VE: Hih mikä mielleyhtymä nuo sukat ja voin hyvin kuvitella tällaiset pitkät violetit polvisukat mustasukkaiselle :)) Minulla on vihreät polvisukat, violetteja en varmaan tule myöskään hankkimaan!

    Sis: Kiitos :)) Näitä on tosi kiva kirjoittaa ja vastata lukijoiden väritoiveisiin! Violetti tosiaan on kotona aika hallitseva, vaatteissa se käy paremmin.

    AntwortenLöschen
  5. Hei Dr. Gutwill

    Minusta violetti on valtavan arvokas väri. Jotenkin liitän sen kirkollisiin paramentteihin ja hämyisiin katedraaleihin.

    Dr. T

    AntwortenLöschen
  6. Dr. T: Tervetuloa taas lukijana pelipaikalle :) Luin myös kerralla kaikki kivat kommentit, mutta vastaan nyt vain tässä uusimmassa ikkunassa. Keltainen on juuri hyvä väri vierashuoneelle, siellä jos missä on mukava pitää huoneen värit mahdollisimman ystävällisinä. Dr. T muisti vieraiden kielten aikana ihan oikein, että "ins Blaue hinein" on saksalainen idiomi! Se ei tullut minulle mieleen postausta kirjoittaessa, muuten olisin pistänyt varmaan senkin tekstiin mukaan. Idiomi tarkoittaa samaa kuin "ilman sen suurempaa suunnitelmaa" eli sopii aivan täydellisesti huolettomuuten! Violetti muuten sopii juuri hämyisiin katedraaleihin, jos joskus satun sellaiseen niin varmasti katsastan myös värimaailman.

    AntwortenLöschen
  7. Hei, hieno postaus! Kiva että De Gutwill ottaa huomioon lukijoiden toiveet.
    Minulta violettia löytyy sekä sisustuksnesta että vaatekaapista, lähinnä sieltä. Ystäväni teki minulle väritestin, ja sen mukaan olet talvi. Violetista siis kylmä sävy sopii minulle -en ennen tiennytkään, että siitä on olemassa sekä lämmintä että kylmää sävyä.

    Hei, hienot lenkkarit! Oletko ulkoiluttanut niitä?
    L

    AntwortenLöschen
  8. L: Kits :) On kiva saada toiveita postauksista, niitä otan mielelläni huomioon! Nytkin on geokätköpostaus vielä pipelinessa kuvitusta vaille valmis. Veikkaan että minäkin olen talvi. Lenkkareita ulkoilutan säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa 10:n kilometrin kaupunkijuoksua varten treenaten!

    AntwortenLöschen

Kiva kun kommentoit!