Sonntag, 7. April 2013

Vinyyliä parkkihallissa

Saksassa en ole törmännyt kymmenen vuoden aikana yhteenkään kaupantyyppiseen pysyvään kirpputoriin, jossa tavarat olisivat looseissa ja ne maksetaan kassalla. Divareita sekä second hand -vaateliikkeitä löytyy jonkin verran, mutta ne ovat sitten sellaisia yhden ihmisen elinkeinoja tai järjestöjen  pyörittämiä. Tien tyypilliselle saksalaiselle kirpputorille löytää kaupungille kiinnitettyjä mainosjulisteita tai viikkolehden lehti-ilmoituksia seuraten. Tieto siitä, missä ja milloin seuraava kirpputori on, pitää siis hankkia itse, mutta katukuvaa piristävät kirkuvan neonkeltaiset mainosjulisteet tulevat tässä kirpputorien kuluttajia vastaan. Kirpputoreja pidetään sunnuntaisin ja melkein joka sunnuntai löytyy jostain lähistöltä kirpputori. Paikkoina ovat isojen kauppakeskusten tai ruokakauppojen parkkipaikat (talvella parkkihallit). Kaupustelutoiminnan mahdollistaa tässä tietenkin se, että saksalaist kaupat ovat sunnuntaisin kiinni. Kirpputorin organisoivat kaupungin palkkalistoilla olevat kirppariyöntekijät, jotka toimivat järjestyksenvalvojina ja rahastavat aamuvarhain saapuvilta myyjiltä metrimaksun. Koska kyseessä on paikkaansa alati muuttava ulkoilmatapahtuma, myyjillä pitää olla aika joustavat kojuviritelmät. Kätevä ja suosituin vaihtoehto näyttäisivät olevan kokoontaitettavat pöydät, mutta käytettyä tavaraa myydän kyllä myös ihan ronskisti vaan auton takakontista tai tavarat pistetään maahan viltin päälle ja itse istutaan viereen retkituoliin. Mieheni ja minä koluamme mielellämme kirpputoreja. Mukaamme sattuu tosin harvemmin mitään tavaraa, olemme lähinnä kaksi kävelevää kirpputorituristia. Ihmetellään mitä kaikkea onkaan myynissä omistajalta toiselle, käyskennellään pöytärivien välissä ja tingitään verryttelyn vuoksi muutaman kerran. Poikkeuksen tähän kirpparikäytökseen muodostavat vinyylilevyt. Minä olen viehättynyt vinyylilevyihin ja etenkin niitten kansiin. Kotona on jännä kuunnella täysin tuntematonta artistia ja ajatella, että joskus tämäkin nyttemmin yleisön tietoudesta kadonnut levy oli kaupan hyllyllä uusinta uutta. Jos levyä kuunnellessa sitten huomaan että siihen on ihan hyvä syy, miksei kyseistä musiikkia enää soiteta,  niin levyn kannet saattavat silti löytää uusiokäyttöisen tiensä osaksi sisustusta.

9 Kommentare:

  1. Olen innokas kirppisten koluaja. Melkein joka lauantai käyn yhdellä tai useammalla kirppiksellä. Ostan harvoin, koska en halua kotiini turhaa tavaraa. Muutaman tosi hyvän ja halvan löydön olen tehnyt. Muutaman vaatteen ja pari lisäystä värilasikokoelmaani.

    Ava

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sama strategia on minullakin hyväksi havaittu: käy säännöllisesti kirppareilla ja ostaa vain silloin kun tulee oikein hyvä löytö vastaa!

      Löschen
  2. Saksalaiset kirpputorit ovat äärimmäisen mielenkiintoisia paikkoja! Eräskin iloinen kannu löysi tiensä Kielistä Turkuun ja on edelleen ahkerassa käytössä. Olisi kiva muuten nähdä, millaista uusiokäyttöä levyjen kannet ovat teillä saaneet. Eli yleisö vaatii kuvia kehiin!

    Sis

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Vakilukijan pyyntöön on nyt vastattu, ks. seuraava postaus :)

      Löschen
  3. Eilen juuri löysimme mieheni kanssa kaupungistamme kirpputorin, jota emme olleet ennen huomanneet, vaikka se on kuulemma ollut paikallaan jo pitkään. Ja oli paljon hyvää tavaraa, tällä kertaa ostimme vain muumilusikoita. Tässä kaupungissa on monta isoa loosikirpputoria. Onkohan tämä kaupunki erikoisesti kipputorikansan suosikki vai onko niitä nykyisin joka kaupungissa yhtä paljon? Jos saksalaiset kävisivät opintomatkalla kaupungissamme, kätevät loosikirpputorit varmaan siirtyisivät sinnekin!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. No olen juuri tuota ihmetellyt, että miksei täältä löydy noita loosikirppareita, koska ne tosiaan ovat käteviä. Täällä käytetään kyllä myös enemmän nettikirpparia etenkin osoitteessa "ebay.de", että ehkä tuo korvaa loosit virtuaalisesti?

      Löschen
  4. Nimimerkki unohtui äskeisestä. Terveisin VE

    AntwortenLöschen
  5. Mekin vaimon kanssa käytiin hauskalla tutustumisretkellä kolmessa eri kirpputoripaikassa VR:n vanhoissa varastoissa. Yksi oli aivan erinomaisen hyvin uudestaan kunnostettu paikka laattalattioineen ja uusine lautaseinineen; siellä oli myös hyvin raikas ilma. Tavarat olivat tyypilliseen suomalaiseen tapaan looseissa. Sieltä meille tarttui mukaan ihan uudet Muumi-lusikat (vaimoni oli niitä jo aiemminkin aikonut hankkia). Toinen (kaikki kolme kirpparia sijaitsevat ihan vierekkäin radan varrella) oli sitten melkoinen rojukokoelma ilman mitään selkeää järjestystä, ja siellä oli myös huono ilma (ilmanlaatu kertoo kirpparien tasosta siinä, missä ravintolan vessojenkin haju itse ravintolan tasosta) eli likaista, vanhaa vaatetta yms. - no, tosin tällaisista paikoista voi tehdä aivan yllättävän hienoja löytöjäkin halpaan hintaan. Kolmas kirppari oli keskittynyt huonekaluihin. Ajattelimme, että jos olisimme vastanainut tuore pariskunta perustamassa ekaa kotiamme, niin juuri tällaisista paikoista kannattaisi huonekalut hankkia - tai sitten opiskelijan kotiin. Kaikki hyvin edullisia, ja yllättävää kyllä, useimmat ihan uusia ja käyttämättömiä: kokopuisia pöytiä, puutuoleja, laadukkaita sohvia ja paljon, paljon muuta. Harmi, ettemme juuri nyt tarvitse yhtään huonekalua, sieltähän olisi niitä ilon iloisin mielin hankkinut! Tunnustamme siis mekin käyvämme ihan noin muuten vain katselemassa kirppareilla. Niitä onkin yllättävän paljon tällaisessa pienehkössä merenrantakaupungissakin. Oli mukavaa lukea saksalaisesta kirpparikäytännöstä, joka siis näyttää tyystin poikkeavan meikäläisestä.

    Dr. T

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hyvät luonnehdinnat noista eri kirppareista, selvästi oli tasossa eroa! Joko minun blogillani on monta lukijaa, jotka ovat olleet muumilusikoita ostamassa tai onkohan näitten kahden viimeisen kommentin välillä jokin yhdistävä tekijä :)

      Löschen

Kiva kun kommentoit!