Mittwoch, 27. März 2013

Ilmiö nimeltä koulutuutti

Viime syksynä pääsimme juhlistamaan mieheni kummitytön ensimmäistä koulupäivää. Päivä alkoi jumalanpalveluksella, jossa uudet ekaluokkalaiset siunattiin. Sieltä matka jatkui koululle, jossa lapsia pyydettiin pihalla kokoontumaan luokittain yhteen. Kun valokuvaavat vanhemmat ja isovanhemmat olivat vähitellen saaneet tarpeeksi ryhmäotoksia purkkiin, juhla jatkui sisätiloissa suloisella yhteistilaisuudella, jossa tokaluokkalaiset esittivät pienen hiiren ensimmäisestä koulupäivästä kertovan näytelmän uusille ekaluokkalaisille. Rehtori piti puheen ja paikallinen säästöpankki lahjoitti uusille koululaisille pyöräilykypärät. Hyvin samanlaisia tunnelmia muistan liittyneen myös omaan ensimmäiseen koulupäivääni. Kaksikymmentä vuotta sitten parveilin minäkin kavereitteni kanssa erään suomalaisen kyläkoulun pihalla into piukassa ja neonvihreä kelloreppu selässä. Mutta käsistäni puuttui yksi saksalaisen koulunaloitusperinteen peruselementeistä. Olin tuutiton. Saksalaiset ekaluokkalaiset kantavat nimittäin ensimmäisenä koulupäivänä mukanaan ns. koulutuuttia, saksaksi "Schultüte". Koulutuutti juontaa juurensa aina 1800 -luvun alulle asti. Tuolloin opetus pidettiin opettajan kotona ja lapsille kerrottiin, että opettajan kodissa kasvaa koulutuuttipuu. Kun tuutit olisivat kasvaneet tarpeeksi isoiksi niin lapsen oli aika mennä kouluun. Ensimmäisenä koulupäivänä lapset saivat sitten käsiinsä rusetilla koristellut tuutit, jotka sisälsivät mm. karkkeja, vohveleita, taateleita, appelsiineja ja muita hyvyyksiä. Nykyään koulutuutilla on kokoa melkein yhden keskikokoisen ekaluokkalaisen verran ja yleensä lapset saavat tuutin lahjaksi vanhemmiltaan. Tuutti joko ostetaan tai askarrellaan itse. Omatekoisen tuutin ulkokuori onkin sitten tilaustyötä perheen omaan koululaiseen sopien: hevostytölle hevosen kuvia, tulevalle veturinkuljettajalle junan kuvia, ballerinalle vaaleanpunainen tuutti pitseineen. Tehdastekoisten tuuttien kuosina bongailin ainakin Paavo Pesusienen ja Hello Kittyn. Sisältönsä puolesta tuutit muistuttavat kaksisaata vuotta sitten täytettyjä esituutteja. Karkkia, karkkia, karkkia! Myös muutama kiva kynä tai pieni Playmobil-lelu saattavat löytää tiensä koulutuuttiin, taateleita taas ei taida nykypäivän tuutin pohjalla enää olla. Perimätieto ei kerro onko näin toimittu jo menneisyydessäkin, mutta minusta oli todella hauska yksityiskohta, että perheen pienemmät, kuten myös kummityttömme neljävuotias pikkuveli, saavat isovanhemmilta pienikokoisen oman tuutin eivätkä näin jää täysin toisen muhkean koulutuutin varjoon. Ja täytyy myöntää, että pystyn itse samaistumaan aika hyvin tuohon pikkuveljen kohtaloon kun katselen valokuvia mieheni ensimmäisestä koulupäivästä ja hänen koulutuutistaan...

12 Kommentare:

  1. Aivan ihana vanha perinne. Tällaisesta en ole tiennyt mitään. On kiva, että koulun alkamisesta tehdään positiivisesti "numero". Ja sekin on kiva, että perheen pienemmät saavat lohdutustuutin. Tämän perinteen soisin siirtyvän suomeen. Onhan tänne siirtynyt amerikkalainen ystävänpäivä ja halloweenkin.

    Ava

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Siis aivan! Jos tosiaan halloweenikin on rantautunut Suomeen niin kyllä tuutinkin soisi löytävän tiensä sinne. Tälle perinteelle voisi vaikka luoda oman suomalaisen muumivivahteen, jos koulutuutin tuoja olisi Tuutikki...:)

      Löschen
  2. Todella sympaattinen perinne! Muistan, kun joskus kerroit tuutista, mutta luulin, että tötterössä on lähinnä koulutarvikkeita, siis kyniä, viivoitin, kumi yms. Mutta se onkin herkkujen runsaudensarvi! Muistan muuten sen kellorepun oikein hyvin. Minun ekassa repussani oli Histamiini-hevonen.

    Terv. Sis

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Siis niin on, todella symppis tämä koulun alun runsaudensarvi!!! Kelloreppu taisi pyöriä nurkissa vielä aika kauan mun ekaluokan jälkeenkin... tämä reppumaailman tuote ei tosin tainnut lyödä itseään läpi markkinoilla kun eipä ole kelloreppuja juuri sen jälkeen näkynyt.

      Löschen
  3. Lasteni ensimmäiset koulupäivät ovat täysin pyyhkiytyneet muististani,joten suuria juhlia ne eivät ole voineet olla. Muistan vain oman ensimmäisen koulupäiväni! Isoveli vei koulun pihalle ja sinne jätti. Siitä se sitten lähti. Mutta hei... lapsenlapset voisi tuutata!
    t. VE

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Joo ehdottomasti kaikille lapsenlapsille tuutit täältä Saksasta!

      Löschen
  4. Taitaa olla ihmisen elämä alusta loppuun saakka varustettu erilaisilla riiteillä, tuo tuuttikin osana siirtymäriittiä uudessa elämänvaiheessa, kun lapsesta tulee koululainen. Oliskin aika mielenkiintoista selvittää, millaisten riittien tukemana elämmme.

    Dr. T

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tähän ei tullut mulle mieleen tutkimuskysymystä riiteistä vaan puujalkavitsi:

      Lapsi: Annaks karkkii?
      Äiti: Sait koko tuutillisen. Jo riitti!

      Muahahhahha :)

      Löschen
  5. Onpa tosiaan hauska perinne! On myös hauska huomata miten vanha perinnekin on muuttunut - enää ei ole niitä taateleita ja muoti vaikuttaa tuuttien kuoseihin. Tämmöinen pitäisi ehdottomasti saada Suomeenkin!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Minustakin tämä perinne on aivan ihana! Olisi kiva jos koulutuutit kulkeutuisivat vielä joskus Suomeenkin, ainakin minä harrastan jo tuuttipropagandaa.

      Löschen
  6. Kannatan tuuttejen tuomista Suomeen! Ilmiön voisi aloittaa bloggaajan suvun lapsista -ensimmäinen tuutti siis rantautukoon ensi syksynä (eikä saa unohtaa pikkuveljen pikkutuuttia eli saksalaisittan tütchen).
    Minun eka reppuni oli punainen ja siinä oli Nalle Luppakorvan kuva. Se oli muuten vielä sellainen vanhanaikainen, siinä oli kaksi solkea. Olis oikein retro ja vintage nyt jos olis vielä tallessa.
    T. Laura

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tante Gutwill aikoo ehdottomasti tuoda tuutit Suomeen ensi syksynä koulun alkuun! Ja tütchenit tulloo myös!

      Löschen

Kiva kun kommentoit!