Mittwoch, 3. April 2013

Saunassa

Pääsiäisviikonloppuna olin saunomassa ja uimassa viiden tähden hotellin saunaosastolla. Saunaosaston seinältä bongaamani Deutsche Saunaverband:in tuottama virallinen sääntötaulu saunakäynneille on tähän asti yksityiskohtaisin ohjenuora, johon olen saksalaisissa saunoissa törmännyt. Alla sääntötaulun suomennos. Mietipä omalla kohallas, että suijuko viime saunareissu täysin sääntöjen mukaan:

1. saunominen kestää noin kaksi tuntia
2. ensimmäinen suihku eli "Vorreinigung" - "Esipuhdistautuminen"
3. sitten kuivaa itsesi
4. seuraavaksi lämmin jalkakylpy 30-40 asteisessa vedessä
5. sitten ensimmäinen saunakäynti, kesto 8-12 minuuttia
6. saunassa rentoa istumista tai makailua
7. löylynheitto on mahdollista
8. saunakäynnin lopuksi istu 2-3 minuuttia
9. saunakäynnin jälkeen liiku ulkoilmassa
10. ulkoilun jälkeen kylmä jalkasuihku (alle 20 asteinen vesi)
11. sitten kylmä kokovartalosuihku
12. mahdollisuuksien mukaan myös käynti kylmäaltaassa
13. "Verweilen" - oleilua
14. tarvittaessa vielä toinen kylmä suihku
15. toinen lämmin jalkakylpy (toim.huom. ilmeisesti pakollinen osa saunomista, ei vain tarvittaessa)
16. hyvä lisä tässä välissä myös hieronta, mahdollisuuksien mukaan
17. toinen saunakäynti ja mahdollisesti myös kolmas, toista toimenpide 1. käynnin mukaan mutta muista - "Nicht übertreiben!" = "Ei ylilyöntejä!"
18. mahdollisuuksien mukaan solarium
19. lepoa 15 minuuttia
20. janon sattuessa: juo mehua



Kyllä tämä saunomiseen liittyvä saksalainen tehokkuus ja sääntöjen määrä jättää tällaisen suomalaisen sauna-anarkistin sanattomaksi. Olen tainnut rikkoa etenkin tuota sääntöä numero 17 jo niin monta kertaa, että ehkä pitäisi jo harkita Münchenissä sijaitsevan sauna-akatemian koulutuslinjaa "löylymestari" ennen kuin lähtee mopo täysin käsistä.

   

12 Kommentare:

  1. Meikäläisittäin liian pikkutarkat ohjeet, mutta kyllä ohjeiden päälinja on ihan ok: suihku-sauna-viilennys (rantasaunassa tämä olisi uiminen!)- toinen saunakäynti-lepoa. Ei siis ihan hullua, jos ei kohta kohdalta itseään orjuuta. Ja olihan siinä sentään löylyn heitto mahdollista!
    Saunamaisterin koulutus on mahtava idea!
    t. VE

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä, päälinja on hyvä. Tuollainen kolmen kohdan ohje olisikin ehkä mieleenpainuvampi: DSA! (Dusche-Sauna-Abkühlen)

      Löschen
    2. Täytyy sanoa näin suomalaisena, että saunominen sujuu ilman käsikirjaakin. Ja noista saksalaisista ohjeista muuten puuttuu kokonaan tämä suomalaisten suosima lumikylpy saunomisen lomassa - tai ehkä se kuuluu siihen ohjeiston ulkoilu osastoon. Oliko muuten saunan lämpötilasta mitään ohjeistusta? Hienoa kyllä, että saunominen on Saksassakin suosittua. Ohjeistus vaikutti tosin lähinnä kylpyläolosuhteisiin laaditulta. Saksalainen saunominen sentään ylittää verrattomasti ruotsalaisen saunakulttuurin, jossa sanomalehteä luetaan saunan lauteilla, ja jos heität löylyä, saat tuimat vastalauseet (ei sentään suomalaisesta koivuvihdasta!).

      Dr. T

      Löschen
    3. Lämpotilasta oli myös oikein pätevä ohjeistus: 80-100 astetta eli kunnon löylyt! Tuolla mainitussa saunassa löylynheitto oli mekaanisesti hoidettu ja muissa kylpylöiden saunoissa missä olen käynyt tulee n. kerran tunnissa "virallinen" löylynheittäjä ämpärin kanssa, siis joku paikan työntekijöistä. Tämäkin on kätevästi hoidettu: saunan edessä on kellotaulu viisareineen, joita voi liikuttaa ja siihen on kirjoitettu "seuraava löyly klo ...". Kellon viisarit näyttävät sitten aina seuraavan löylyn ajan. Kun löylynhetki lähenee niin sauna alkaa jo täyttyä ja löylynheitto onkin usein oikea ohjelmanumero saunavieraille. Virallinen löylynheittäjä tulee saunaan shortseissa (ei ole siis pakko olla nudistityöntekijä!) ja antaumuksella valelee kiuasta vedellä. Hän myös saattaa jakaa hedelmän paloja tai jääpaloja saunojille. Löylytoimenpiteeseen kuuluu myös pyyhkeen heilutusta saunan keskiosassa niin että saunavieraat saavat nauttia kuumista ilmakylvyistä. Viimeksi koin muuten sellaisenkin ilmiön, että virallinen löylynheittäjä käytti pyyhkeellä viuhtomisen sijasta ihan oikeaa viuhkaa, läpimitta n. metri!! Siis täällä saa kyllä saunassa rahoilleen vastinetta :)

      Löschen
  2. Suomalaisesta näkökulmasta ohjeet ovat todella hieman koomisia, mutta ehkä ummikkosaunojalle ne luovat turvallisuudentunnetta, kun tietää, miten kuuluu toimia. Luulin Sauna akademieta ensin vitsiksi! Mutta näin, että se onkin totista totta, ihmeellistä. Onko siellä muuten muita titteleitä kuin "löylymestari"? Löytyykö esim. löylykisälliä tai vihtamestaria?

    Terv. Sis

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sauna-akatemia on totisinta totta! Vaikka kysyntää ei ehkä ole ihan hirveästi, koska internetsivulla lukee "yrityksemme on myytävänä"... Saunamaisteri tai löylymaisteri näyttäisivät olevan hotellialan spesiaalitutkintoja. Vihtamaisteri olisi muuten loistava lisä näihin!! :) Kyllä varmasti tykkäisivät hotellin turistit tällaisesta eksoottisesta elämyksestä kuin koivuvihta. Kun täällä kuitenkin 80-100 asteiset saunat kulkevat jopa nimellä "finnische Sauna" (kuten Suomessakin esim. höyrysauna on turkkilainen sauna) niin tuohon nimeenhän sopisi vihtominen oikein hyvin.

      Löschen
  3. Entä jos tulee virhe jossain kohdassa pitääkö aloittaa alusta niinkuin monessa pelissä?

    Ava

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ilmeisesti tämän ohjeen lähtökohta on olla niin perusteellinen, että virheitä ei voi tulla tehneeksi :) Itse tein kerran sellaisen virheen täällä, että heitin itse löylyä kiukaalle. Vanhempi saunavieras huomatti sitten, että on kielettyä heittää löylyä itse, pitää odottaa että löylynheittäjä tulee paikalle (ks. vastaus Dr.T:n kommenttiin ylempänä!).

      Löschen
  4. Hauska blogahdus : ) Äitisi vinkkasi blogistasi, oli mukava lukea. Alan tämän jälkeen uskoa, että stereotyyppinen intohimoisesti sääntöjä ja luokitteluja luova saksalainen on oikeasti olemassa. Tuo kuva sopisi suomennettuna hyvin FB-levitykseen Suomessa. Vesa S. : )

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kiitos Vesa S.! :) Kyllä se stereotyyppinen saksalainen tosiaan tulee täällä välillä vastaan. Vaikka useimmat saunojat eivät minun näkemäni mukaan kyllä noudata tuollaisia ohjeita, niin hyvin yleinen tapa on käyttää ns. saunatiimalasia saunoessa. Niitä on ruuvattuina yleisten saunojen sisäseinissä muutama kappalle ja käyttö toimii näin: kun tulet saunaan mene makoilemaan mukavasti lauteille ja käännä tiimalasi. Kun hiekka on valunut läpi, käännä uudestaan ja nouse istumaan. Kun hiekka on valunut läpi tämän toisen kerran niin onkin aika lähteä vilvoittelemaan. Genial einfach :)

      Löschen
  5. Olen sanaton, vaan en onneksi saunaton.

    Mahtava blogi!

    Laura

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hei! Dankeschön ja tervetuloa tämän blogin lukijaksi :)

      Löschen

Kiva kun kommentoit!