Montag, 28. April 2014

Keltaista

Yo-lahjaksi saatu unikkokirja tuli heti käyttöön kun siitä muokkautui Saksan matkapäiväkirja au pair vuonna.
Kiitos postaustoiveista, väripostaus saa tänään lukijoiden toiveesta jatkoa keltaisen merkeissä. Aloin lähestymään keltaisen olemusta kuten muittenkin väripostausten kohdalla keksimällä otsikkoa, jossa värin nimi olisi osa jotakin sanontaa. Mitä sinulle tulee mieleen tässä kohtaa? Minulle ei tullut pitkän aikaa mieleen mitään, sitten päässä alkoi soida Beatlesin "yellow submarine", joka on vielä senkin jälkeen mietinnän jatkuttua ainoa sanayhtymäni keltaiseen väriin.

Sinappikengät keskiaikaisella tuntumalla

Tai no, on vielä olemassa Saksan "gelb vor Neid" eli kateudesta keltainen, mutta sille en anna painoarvoa koska se a) on niin ikävä sanonta ja b) sanonnan sattumanvaraisuus tuli todettua jo vihreässä postauksessa.

Sinappishortsit, ei keskiaikaista vivahdetta mutta keskivartalon ilahdetta
Palataanpa hetkeksi sukellusveneeseen. Tuo Beatlesien laulu tuo esille keltaisen piirteen, joka on minulle tämän värin ydin. Keltainen muuttaa sen missä esiintyy ystävälliseksi, hauskemmaksi ja positiivisemmaksi aina harmaasta aamusta harmaaseen sukellusveneeseen asti. Huomaan itse tarttuvani keltaisiin aamukahvimukeihin etenkin sellaisina aamuina, joina pieni piristys on tarpeen.  

Sinisen purkin kaveri keittiön ikkunalaudalla on keltainen kukkapurkki, jossa kasvaa ruohosipulia
Keltainen on minun piristysvärini. Se on värimaailmani optimisti, stand up koomikko ja ystävällinen naapuri. Keltainen saa asiat näyttämään iloisemmilta, kuten vaikka astiat ja kukkaruukut, mutta se on myös valtakunnallinen kumiankan väri. Silti keltainen ei minusta jämähdä helposti tuohon sen hauskuuteen, kuten esim. sinisen saattaa jämähtää rauhallisuuteen, vaan keltaisen proaktiivisen hauskuuden rinnalla on myös syvää hyväntahtoisuutta. Tähän ominaisuuteen kuuluu auringon valo, monet kauniit keltaiset kukat ja etenkin näiden kahden liitoskohta: auringonkukka, sinä ystävällisyyden ruumiillistuma.


Keltainen teema on elämäni juhlien teema: ensimmäiset aamiaislautaset olivat rippilahjoja, yo-juhlassa sain kulhoja sekä kuppeja ja häälahjojen joukosta löytyi teema -ruokalautasia

Kahla -merkkisiä cappucinomukeja minulla on monissa eri väreissä, värisuorasta kaksi ovat keltaisen eri sävyjä
Iloinen ja ystävällinen keltainen on kyllä päätynyt yllättäin niinkin vakavamieliseen paikkaan kuin liikennevalojen keskimmäiseen lamppuun. Mitä se tekee siellä? Jotkut autoilijat pysähtyvät ystävällisesti ja tekevät näin oikein, jotkut taas kaasuttavat keltaisilla vielä risteyksen yli ja tekevät näin myös mielestään oikein. Rakennustyömaalla näkee keltaisia kypäriä ja neonkeltaiset liivit kuuluvat liikenneturvallisuuteen. Keltainen on siis myös vakavastiotettava väri, mutta sen signaalin vahvuus on ihan eri luokkaa kuin vaikka punaisen, joka ei jätä tippaakaan tulkinnanvaraa. Keltainen ei käske, se suojelee.

Tiikeriankka (kuvan yksilö on kuumavesipullo) on lempieläimeni
Yksi rypsi

Monta rypsiä

Siirtomaapuutarhan minulle tuntematon keltainen kukka

Siirtomaapuutarhan minulle tuttu keltainen kukka
Keltainen on minusta läpikotaisin ystävällinen väri. Minulle sen viehättävyys kotonani ja vaatekaapissani kumpuaa täsmäiskuista, omistan vain vähän keltaisia asioita, mutta se minkä omistan tulee usein tarpeeseen.

7 Kommentare:

  1. Mikä mukava yllätys, kun täällä oli useampi Dr Gutwillin postaus! Luin kaikki kommentitkin, mutta kommentoin vain tätä uusinta. Keltainen on nyt muotiväri, mutta aika harvalle suomalaiselle keltainen sopii. Tai sopii, mutta pitäisi löytää juuri oikea sävy, ja se on vaikeaa. Minä en ainakaan omista yhtään keltaista paitaa! Mutta piristys- ja tehostevärinä oikein mukava.
    Minä puolestani toivon violettia postausta! Löytyykö sitä Dr Gutwillin kodista?
    L.S.

    AntwortenLöschen
  2. Keltainen on ollut minulla vähän vaihtelevassa käytössä. NUoren minulla oli paljonkin keltaiisa vaatteita sitten taas vältin sitä. Nyt tykkään siitä tosi paljon myös sisustuksessa atosin vain väripilkkuina. Tai no on minulla ollut keltainen mattokin ja yksi pienehköä keltainen seinä olohuoneessa. Nyt on vain tyynyjä.

    Ava

    AntwortenLöschen
  3. L.S.: Keltaista löytyy minultakin vain nuo postauksessa olleet shortsit ja kengät, en omista myöskään yhtään keltaista paitaa. Se on tosiaan haastava väri kalpealle iholle, mutta joillekin keltainen sopii tosi hyvin. Minä en kuulu heihin, olen samaa värityyppiä sun kanssa. Oliko se se kylmä syksy? Violettia toivo jo myöskin toinen lukija, sitä löytyy vielä niukemmin kuin keltaista mutta ei se mitään, täältä pesee :)

    Ava: Keltainen seinä olisi kiva! Se sävy on siinä ratkaiseva tekijä...erään ystäväni luona on yksi seinä vahvaa keltaisen sävyä ja se näyttää tosi hyvältä, toisen luona seinään pistettiin haaleaa keltaisen sävyä joka oli nätti paperilla mutta ison huoneen seinät näyttivät niin kalmaisilta hän päätyi maalaamaan keltaisen yli vahvalla sinisellä. Keltaiset tyynyt kuulostavat kivoilta väripilkuilta!

    AntwortenLöschen
  4. Ihanaa keltaista! Se on todella piristävä väri ja hyvän mielen ja positiivisuuden tuoja. Olen ihan yllättynyt, ettei sulla ole enempää keltaisia vaatteita! Jotenkin mielikuvani oli, että niitä olisi löytynyt useampaa sorttia. Meidän olohuoneessa on muuten kaksi verhoa, jotka ovat muuten samanlaiset, mutta toisen hallitseva väri on keltainen ja toisen violetti. Kuulostaa psykedeeliseltä, mutta toimii!

    Sis

    AntwortenLöschen
  5. Hei, täällä oli keltainen postaus jäänyt minulta kokonaan väliin, hauska yllätys!

    Ystävällisyys kuvaa hyvin keltaisen olemusta, olen ihan samaa mieltä. Ensimmäisen yhteisen asuntomme (yksi huone)seinät maalasimme mieheni kanssa lämpimän keltaiseksi. Seinät olivat auringonkukan keltaisia ja huonekalut punaisia!
    VE

    AntwortenLöschen
  6. Sis: Kuulostaa juuri hyvän psykedeelliseltä, koska ne ovat kuitenkin vastavärit ja sehän se vasta sopii yhteen! Jos tuollaisia sinappiin (kauhea nimi värille, joka on minusta kaunis) vivahtavia vaatteitta tulee vielä vastaan, voi olla että sorrun :)

    VE: Todella rohkea väripläjäys, keltaiset seinät ja punaiset huonekalut!! Ystävällisen lämmin asunto, sanoisin. Näitä väripostauksia on nyt tässä yleisön pyynnöstä sadellut että ei ihme jos on yksi jäänyt väliin :)

    AntwortenLöschen
  7. Keltainen on minunkin mielestäni ystävällinen väri. Blogistin tavoin minunkin on vaikea käsittää, miksi se olisi kateuden väri, kuten kuulee sanottavan.
    Olemme juuri sisustaneet taloamme uusiksi ja pyhittäneet yhden työhuoneista vierashuoneeksi. Kannoimme kaiken vähänkin työhön haiskahtavan sieltä pois ja tilalle toimme kauniin vedettävän sohvan, josta saa näppärästi kahden hengen sängyn. Huoneen seinät ovat lempeän keltaiset ja koko huoneen tunnelma mielestäni erittäin rauhoittava ja levollinen.
    Tervetuloa kokeilemaan!

    Dr. T

    AntwortenLöschen

Kiva kun kommentoit!