Donnerstag, 19. Februar 2015

Urbaania arkkitehtuuria: High Line & Meatpacking District

 
Kuten otsikko jo lupailee, tämä on matkertomus korkeasta linjasta ja lihanpakkauskorttelista. Meatpacking district on New Yorkin kaupunginosa, joka on muutama vuosi takaperin valittu Nykin muodikkaammaksi kaupunginosaksi. Ennen alue on ollut paikka, jonka voisi kuvitella mafiaelokuvan kulissiksi: epäilyttäviä yökerhoja ja teurastamohalleja.
 
 
Map of meatpacker district
 
Lihankuljetusta varten rakennettu, katujen yläpuolella kulkeva kiskoväylä on kai 80 -luvun paikkeilla poistettu alkuperäisestä käytöstä ja nykyään high line on urbaani kävelyreitti Hudson Riverin kupeella.
 


Vanhat kiskot näkyvät kasvillisuuden seassa.
 Paikoittain näkyi kasvi-istutuksia, mutta suurin osa väylän vallanneista kasveista vaikuttivat aika villeiltä. Luonto voittaa tilaa takaisin betoniviidakossa.



Näkymä high lineltä alas kadulle.
Tällainen kiireettömän oloinen vihreä promenaadi Nykin keskellä pilvenpiirtäjöiden ympäröimänä oli tunnelmaltaan jännä. Idylliä suurkaupungin sykkeessä!








 Kadukuvassa ja myös high line -väylälle näkyvien asuntojen ikkunoissa riitti katseltavaa. Tämä entinen "epäilyttävä" kaupunginosa on tosiaan muuttumassa supersuosituksi ja trendikkääksi alueeksi, mitä ei voinut olla huomaamatta, uusien asuntojen rakennustöitä kun myös näkyi pitkin matkaa. 


High line kävelyretkemme päättyi kun laskeuduimme markkinahalli Chelsea market kohdalla katutasolle ja vietimme iltapäivän markkinahallissa. Chelsea market on nähtävyys vaikka sieltä ei ostaisi mitään, markkinahallissa myydään paikallisia designtuotteita, koruja, vaatteita, kortteja, kirjoja ja gourmetruokaa. Kalliimpien tuotteiden joukosta löytyi myös paljon ihania asioita, joita saattoi ostaa myös ihan taviksen matkabudjetilla. Esim. aito amerikkalainen cookie leipomosta matkaan tai jäätelötötterö käteen.  



High line on edukseen etenkin illalla. Iltakävely lihanpakkauskorttelissa oli senkin puolesta kaikkia aisteja hivelevä kokemus, että iltasella päivän aikaan armottomasti paistanut aurinko laski kauniisti joenrannan taakse ja me saimme nauttia ei vain maisemasta vaan myös illan viileydestä.



 

4 Kommentare:

  1. Taas hienoja juttuja Nykistä. Vaikka mielestämme miehen kanssa näimme vaikka mitä niin tulee sellainen olo, että paljon jäi kuitenkin näkemättä. Ja sehän on selvä kun on miljoonakaupungista kyse.


    Ava

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Minullekin jäi sellainen olo, vaikka vietimme jopa kymmenen päivää reissussa. Ehkä Nyki on vaan sellainen kaupunki, että sinne haluaa palata aina uudelleen. Ja kaupunki myös itse uudistaan itseään tasaisin väliajoin, että varmasti uutta nähtävää tulee aina lisää vaikka olisi jo paljon nähnytkin.

      Löschen
  2. Ihastuttava reitti suurkaupungin sydämessä. Ihmettelin kuvissa sitä, että linjalla oli noin vähän kulkijoita. Oliko heitä oikeasti vähän vai yrititkö vain kuvata sellaisia kohtia missä ei näy ihmisiä?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ihmisiä tuli vähän sumittain, mutta aika väljää oli väylällä! Se oli myös mukava aspekti tässä suurkaupungin reitissä että tilaa riitti enemmän kuin varsinaisilla kaduilla.

      Löschen

Kiva kun kommentoit!