Donnerstag, 21. März 2013

Kohtauksia metsässä

Eräs maantieteellinen anekdootti jota en kyllästy mainitsemaan on, että Suomen pinta-ala, 338 000 neliökilometriä, on lähes yhtä suuri kuin Saksan 357 000 neliökilometriä. Samansuuruisella valtiontilkulla ovat Saksassa 82 miljoonaa ihmistä ja Suomessa viisi ja puoli miljoona ihmistä kotonaan. Muutamia näistä Keski-Euroopan runsasväkisimmän valtion neliökilometreistä ajelemme mieheni ja minä viikonloppuisin kun päätämme lähteä kävelylle metsään. Suomessa jätettiin auto johonkin nimettömään paikkaan metsätien varteen, sitten kauempana tiestä metsän sisuksissa oli niin ihanan hiljaista, ei ketään missään, vain minä ja metsä. Viimeksi talvikävelyllä suomalaisessa metsässä ilman kännykkää taskussa tuli vielä ajatus mieleen, että jos muuten liukastun ja lyön pääni niin löydettäisiinkö minut vasta keväällä. Kun täällä käymme metsäkävelyllä jätämme auton metsän viralliselle parkkipaikalle. Parkkipaikalla on kieltokyltti "Müll abladen verboten", joka kieltää sinua käyttämästä metsää kaatopaikkana vaikka kompostijätteille tai kokolattiamatoille. Lähdemme seuraamaan mukavaa polkua, joka vie syvemmälle metsään ja ei mene kauaa kun vastaan kävelee kaltaisemme pariskunta. Tervehditään, kukin jatkaa omaan suuntaansa. Nautimme kauniista ja valoisasta metsästä, juttelemme, kas terve teillekin reippaat mummelit, jatketaan juttelua, kas lenkkeilijä nyökkää siinä meille, me jatketaan  kävelyä. Viisitoista kertaa tiheämpi asukastiheys tarkoittaa myös metsässä useamman ihmisen kohtaamista. Jos täällä liukastun niin avulias terrierinulkoiluttaja odottaa jo seuraavan mutkan takana.


Oikealla suomalainen, vasemmalla saksalainen metsä.

14 Kommentare:

  1. Hienot kuvat metsistä! Jotenkin hyvin samankaltaiset, oikeanpuoleinen voisi olla tuo vasen "metsittyneenä". Saksalainen metsä näyttää kovin puistomaiselta tuon kuvan perusteella. Mutta eikö Saksassakin ole synkkää ja tiheää metsää etelässä? Vai mistä olen saanut sen kuvan, että Schwarzwaldenissa voi eksyä sankan metsän uumeniin, sielläköhän se Hannun ja Kertunkin noita asustelee. Johtuuko mielikuvani siitä, että alueen edessä on sana 'musta'?

    Terv. Sis

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hello sis! Itsekin ihmettelin että kuinka sattui noin samankaltaiset kuvat, ne on kaksi kännykällä otettua random kuvaa ja kuvien oton välissä oli ainakin vuosi. Ainakin täällä Schwarzwaldin ulottumattomissa metsä on juuri tuollaista ns. puistoa. En ole vielä päässyt Schwarzwaldiin käymään, mutta saksantuntijalle huutelin juuri tuonne työhuoneeseen kysymyksen Schwarzwaldin synkkyydestä ja hänen mukaansa "no voi se olla synkkääkin" :) Ehkä täytyisi siis päästä itse paikanpäälle mustia metsiä tutkimaan.

      Löschen
  2. Minun lapsuudessani kansakoulussa opetettiin, että Suomen pinta-ala on 337 000 neliökilometriä. Senverran on vissiin maa kohonnut, että on tullut uutta pinta-alaa pikkuisen.

    Oletko muuten tottunut siihen, että ihmisiä on kauheasti joka puolella? Tällainen erakkosuomalainen tykkää juuri siitä, että ei ole ketään missään vaan saa kulkea aivan rauhassa esim metsässä.

    Ava

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ava: Minun tietolähteenäni toimi wikipedia, eli ehkä pinta-ala voi heittää senkin takia... Koitin kommentin tiimoilta tarkistaa tämän tiedon jostakin maantiedon kirjasta, mutta tuli stoppi vastaan kun ei löytynytkään mitään sopivaa kartastoa kirjahyllystä! Vaikuttaisi kyllä ihan mahdolliselta, että maa olisi kohonnut.

      Väenpaljouteen olen tottunut muuten ihan kiitettävästi, mutta nautin Suomessa etenkin siitä kun on mahdollisuus päästä järven tai meren rantaan uimaan ja saunomaan ihan rauhassa tai että on ainakin mahdollisuus löytää sellaisia uimapaikkoja, missä ei ole ihan hirveää ryysistä. Täällä on yleisillä uimarannoilla kesäisin myös pienemmillä paikkakunnilla porukkaa kuin pipoa! Ja se rantasauna puuttuu valitettavasti tyystin...

      Löschen
  3. No ilmankos täällä väljemmissä maisemissa on joka niemessä ja notkossa suunnistusseura ja iltarastiratoja valittavissa lyhyestä keskipitkään ja vielä pitempään. Ja joka viikko eri paikassa. Ei ole niin helppoa siellä virallisissa ulkoilumaisemissa tehdä samaa. Mutta siellä metsälenkkiä voisikin ilmeisesti nimittää sosiaaliseksi kävelyksi, kun ulkoilevia ihmisiä tulee noin 15 kertaa enemmän vastaan kuin täällä. Sitä paitsi - puna-valkoiset rastiliput näkyisivät noin ilmavassa metsikössä aika helposti?

    Dr. T

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä ovela suunnistuksensuunnittelija varmaan täälläkin keksisi mihin rastiliput saisi jemmaan, että ei ihan heti löydy. Jos vaikka puunkoloon tai teippaisi sen liito-oravaan? Sosiaalinen kävely onkin muuten tosi hyvä sana, yritän lanseerata sen tänne!

      Löschen
    2. Ekat iltarastit täällä jo 3.4. vaikka lunta maassa ja öisin pakkasasteita. Mutta sinnehän mennään!
      Dr. T

      Löschen
  4. Kaunein metsäkokemukseni tapahtui saksalaisessa metsässä illan hämärtyessä kun pienet keijukaiset alkoivat liidellä pensaikossa pienen pienet valotuikut käsissään. Oi kun sen vielä joskus nähdä voisi uudelleen!

    T. VE

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se oli kyllä oikea metsäkokemus deluxe!!! En tiedä muistatko, mutta itse en ollut siinä paikalla kun kiiltomadot saapuivat, taisin olla autoa hakemassa. Mutta kertomusten perusteella olen hengessä mukana!

      Löschen
  5. Hei tohtori!
    Kiva oli tulla tänne ja täällä aion vierailla usein.
    t.Alman ja Kaitaliinan äiti

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hei ja tervetuloa vierailemaan! Blogialoittelijana koitan kirjoitella ainakin muutaman kerran viikossa, katsotaan miten homma toimii :) Mä luen muuten ahkerasti molempia blogeja, sekä Almaa että Kaitaliinaa, molemmat kirjoittavat niin hauskasti ja asukuvat ovat aina super!

      Löschen
  6. Löysin tänne VE:n avustuksella ja tulen varmasti toisekin. On mielenkiintoista lukea kulttuurieroista, varsinkin niistä pienistä joita ei edes huomaa arjessa, ellei niitä ajattele.

    Molemmat metsät ovat omalla tavallaan kauniita.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kiva että löysit tämän ihkauuden blogini, tervetuloa toistekin! Nämä pienet erot on munkin mielestä usein niitä mielenkiintoisimpia ja mun tarkoituksenani on kootaa juuri niitä tänne blogiin. On monta pientä arjen asiaa, jotka ei Suomessa asuessa pistänyt lainkaan silmään ja nyt huomaan että ne on juuri ne, joita täällä kaipailee.

      Löschen
  7. Eka iltarasti täällä on jo 3.4. vaikka lumet on vielä maassa ja öisin paljon pakkasasteita. Mutta sinnehän pitää mennä!
    Dr. T

    AntwortenLöschen

Kiva kun kommentoit!